• DetaliiINFANRIX HEXA™
    Vaccin adsorbit difteric (D), tetanic (T), pertussis (acelular, componente) (Pa), hepatitic B (VHB) (ADNr), poliomielitic (inactivat) (VPI) si Haemophilus influenzae tip b (Hib) conjugat
  • DetaliiENGERIX-B™
    Vaccin contra hepatitei B.
    Engerix B – vaccin hepatitic B, este o suspensie sterila, continând antigenul major de suprafata purificat al virusului hepatitei B, antigenul este obtinut prin tehnologia ADN recombinant, din culturi de celule de drojdie.
  • DetaliiPRIORIX™
    Vaccin rujeolic, rubeolic, urlian viu atenuat.
    Vaccinul Priorix poseda o imunogenitate inalta. Contribuie la elaborarea antigenilor fata de agentii patogeni ai rujeolei, rubeolei, oreoinului.
Cu care vaccin a-ţi mai dori să Vă vaccinaţi în centrele noastre?
Rezultatele

Programul National de Vaccinare 2023-2027

Prevenirea maladiilor infectioase pe calea imunizarii este cea mai eficienta contributie in sanatatea publica. Imunizarea sistematica a populatiei faciliteaza micsorarea semnificativa a morbiditatii cu maladii infectioase, prevenite prin vaccinare, mortalitatii si invaliditatii in urma acestor maladii, precum si micsorarea semnificativa a daunei sociale si economice cauzate de aceste maladii.

Actualmente, este aprobat de catre Guvernul RM Programul pe anii 2023-2027.

Prezentul Program are drept scop eliminarea sau reducerea morbidităţii, invalidităţii şi mortalităţii prin asigurarea populaţiei cu imunizări obligatorii, garantate de stat, contra tuberculozei, hepatitei virale B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, rubeolei, infecţiilor cu Haemophilus influenzae tip b, cu rotavirus, cu pneumococi, precum şi prin imunizări suplimentare din indicaţii epidemice a contingentelor cu risc sporit privind îmbolnăvirea, răspîndirea infecţiei şi decesul.

In scopul realizarii obiectivelor prezentului Program este aplicat urmatorul calendar de vaccinari:

Calendarul vaccinarilor in Republica Moldova

Tabelul A.1.

Virsta efectuarii vaccinarii Imunizarea impotriva
Hepatitei virale B Tuberculozei Poliomielitei Infectiei Hib Difteriei, tetanosului, tusei convulsive Difteriei, tetanosului Rujeolei, oreionului, rubeolei Infectiei cu rotavirus Infectiei cu pneumococi Papiloma-virusului uman
HepB BCG VPO Hib DTP DT/Td ROR RV PC HPV
24 ore HepB-0                  
2-5 zile   BCG-1                
2 luni  HepB-1   VPO-1 Hib-1 DTP-1      RV-1  PC-1  
4 luni  HepB-2   VPO-2 Hib-2 DTP-2      RV-2  PC-2  
6 luni HepB-3   VPO-3 Hib-3 DTP-3          
12 luni             ROR-1   PC-3  
22-24 luni     VPO-4   DTP-4          
6-7 ani     VPO-5     DT ROR-2      
9-14 ani                   HPV-1 HPV-2
15-16 ani           Td  ROR-3      
Adultii: La 20, 30, 40, 50 si 60 ani           Td        
 Sursa: Hotarirea Guvernului RM “privind aprobarea Programului National de Imunizari pentru anii 2023-2027” N368 din 12 aprilie 2023.

Prezentul program se realizeaza de catre serviciul de medicina preventiva in colaborare cu serviciul de asistenta medicala primara.

Programul national de imunizare pe anii 1994-2000, aprobat prin Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr. 584 din 3 august 1994, a contribuit la lichidarea poliomielitei, sistarea epidemiilor de difterie si parotidita, micsorarea semnificativa a morbiditatii in urma hepatitei virale В, rujeole, tusei convulsive, tetanosului. Aceste au devenit posibile datorita activitatii lucratorilor medicali in conditii economice si sociale dificile si sprijinului international din partea UNICEF, OMS, guvernelor SUA si Japoniei, Comunitatii Europene, precum si pozitiei Guvernului Republicii Moldova, care in conditii de criza a sustinut implementarea programului dat.

Programul national de imunizare pe anii 2001-2005 reflecta politica statului privind solutionarea chestiunilor ce tin de ocrotirea sanatatii populatiei, in special a copiilor, contra maladiilor infectioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, recunoscute drept sarcina sanatatii publice prioritara din punct de vedere al alocarii fondurilor pentru ocrotirea sanatatii.

In comparatie cu programe anterioare, programul de imunizare pe anii 2001-2005 reprezenta o etapa noua si avea drept scop protectia garantata permanenta a populatiei impotriva multiplelor maladii infectioase, si anume: poliomielita, difterie, tetanos, tuse convulsiva, hepatita virala В, rujeola, parotidita, rubeola, tuberculoza la copii etc. Astfel vaccinarea impotriva hepatitei В a nou-nascutilor si adolescentilor a dus la reducerea morbiditatii in urma hepatitei В la copii si adolescenti de 15,4 ori (de la 1002 cazuri in anul 1989 pina la 65 in 2004). Acest fapt este in special actual pentru tara noastra, intrucit Republica Moldova reprezinta o zona endemica cu privire la aceasta maladie.

In anii 2002-2003 a fost efectuata imunizarea gratuita impotriva rujeolei si rubeolei a copiilor si adolescentilor de 8-19 ani, studentilor si altor contingente organizate ale populatiei in virsta de pina la 23 ani. In aceeasi perioada impotriva rubeolei au fost vaccinate femei in virsta de pina la 35 ani. Aceasta masura a fost conditionata de influenta nefasta a rubeolei asupra fatului in timpul sarcinii, care duce la cardiopatii congenitale, cecitate, surditate. Drept consecinta a fost reducerea considerabila a morbiditatii in urma rubeolei in anii ulteriori: daca in anul 2002 au fost inregistrate 7316 cazuri, in 2005 - numai 22.

Incepind cu anul 2001, Guvernul si Ministerul Sanatatii permanent majoreaza alocarile pentru achizitionarea vaccinurilor. Daca in 2001 in aceste scopuri au fost alocate 78 mii dolari SUA, in 2004 - deja 456 mii dolari SUA.

Coordonarea Programului la nivel national se efectueaza de catre Comitetul de coordonare a directiilor de dezvoltare si finantare a Programului si Centrul national stiintifico-practic de medicina preventiva, iar la nivel de raion sau municipiu de catre centrele teritoriale de medicina preventiva.

Comitetul de coordonare a directiilor de dezvoltare si finantare a Programului national de imunizare reprezinta un organ consultativ, care actioneaza pe baze publice si isi propune drept scop consolidarea si acordarea ajutorului intru implementarea Programului.

Comitetul este compus din reprezentantii Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Sanatatii, institutiilor medical-sanitare republicane, care raspund pentru coordonarea si realizarea Programului, precum si organizatiilor non-guvernamentale si internationale, care desfasoara activitatea in domeniul ocrotirii sanatatii.